Zaklada Kap za slap


Vijesti

Vijesti

23.10.2010

Predstavljen Fond nacionalne solidarnosti

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije na ovogodišnjem sajmu SASO u Splitu održala je prezentaciju pod nazivom „Ne tražimo više tražimo drugačije“ na kojoj je izložen projekt Fonda nacionalne solidarnosti te su ukratko prikazani projekti i programi koje je Mreža radila u svojih pet godina djelovanja.
Fond nacionalne solidarnosti prvenstveno bi pomagao one pojedince koji nisu „pokriveni“ sustavom te bi promovirao probleme osoba s invaliditetom kao i radio na njihovu zapošljavanju i samozapošljavanju, istaknuli su govornici Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i upravitelj zaklade Kap za slap te dr.sc. Nikša Jajac sa splitskog sveučilišta.
Vizija Fonda je da osobe s invaliditetom budu značajan čimbenik izgradnje društva u kojemu se priznaju sve različitosti.
-Sustavnost prikupljanja novca kroz jedan ovakav fond doveo bi do toga da više ne bi bilo potreba za organiziranjem humanitarnih akcija, a pomoć bi se pružala tiho i dostojanstveno, dok bi se sva sredstva namjenjena za humanitarne potrebe trošila transparentno- istaknuo je Raos.
Prema projektu Fond bi se financirao iz nekoliko izvora i to vlastitom djelatnosti, donacijama članova te prilozima domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba. Nadalje, donacije bi se mogle prikupljati i na Dan solidarnosti te određenim postotkom na svaki kupljeni proizvod, postotkom na svaku pravomoćnu kaznu....
Osnivanje Fonda nacionalne solidarnosti trebao bi biti potaknuto od strane Hrvatskog Sabora, a o mogućim načinima financiranja, građani Republike Hrvatske bi se trebali izjasniti na referendumu.